+46 016-15 34 82 contact@shiftlabs.eu

ShiftLabs – Styrkan med samverkan

Många aktiviteter och initiativ genomförs och då med tonvikt på vår samverkan.
Små och medelstora företag är ryggraden i svensk ekonomi. 99,9 % av de svenska företagen är små och medelstora företag och de motsvarar cirka 60 % av den nationella årliga industriomsättningen.

Företagen står inför stora utmaningar i samband med till exempel ökad global konkurrens, korta tidshorisonter för produktplanering och störningar i leveranskedjor. Hållbarhetsområdet tillhör också utmaningarna och är ett av de viktigaste utvecklingsområdena för att uppfylla kraven på miljöstandarder och att säkerställa en hälsosam arbetsmiljö för anställda samt långsiktigt bygga ekonomisk stabilitet.
För att stödja och hjälpa tillverkningsföretagen med dessa utmaningar behövs etablerade aktörer med ett samverkansperspektiv och omfattande erfarenhet och kompetens inom områden som produktionsutveckling, förändringsarbete och digital transformation. Partnerna inom konsortiet för ShiftLabs har i över 10 år samlat på sig både denna erfarenhet och kompetens samtidigt som de också involverats i många olika typer av verksamheter.
Involverade experter imponeras av dessa styrkor och den nära kontakten med tillverkningsindustrin samt bredden på tjänsteportföljen som aktörerna inom ShiftLabs har idag. Vi inom ShiftLabs är ändå inte nöjda med det utan fortsätter att bygga och utveckla den nationella strukturen för framtiden och då med betoning på samverkan. Vi har alla de förutsättningar som krävs och med vårt gemensamma, engagerande och samverkande arbete skapar vi resultat på både kort och lång sikt.

ShiftLabs värdeerbjudande

Syftet med ShiftLabs European Digital Innovation Hub* är att tillhandahålla fyra olika typer av värdeerbjudanden som innehåller tjänster för att stödja tillverkningsindustrin i deras digitala transformation och hållbara utveckling.

Tjänsterna är tillgängliga via ShiftLabs Tjänsteportal.

Vi kallar detta för en “One stop Shop”, där ni själva kan se vilka tjänster som bäst kan hjälpa er verksamhet vidare. Gå gärna in under länken och läs mer om vad som skulle kunna tillföra er verksamhet ytterligare värden

Testa innan investering

Gör det möjligt för företag att testa produkter och teknik innan kostsamma investeringar tas.

Stöd för att hitta investeringar

Hjälpa företag att säkra viktig finansiering för investeringar i digitala verktyg och teknik.

Kompetens och utbildning

Utveckla och attrahera nyckelkompetenser som behövs för att tillverka varor med hjälp av den senaste tekniken.

Innovationsekosystem och nätverkande

Skapa evenemang och underlätta matchmaking mellan tillverkare, teknikleverantörer och systemintegratörer.

Vad händer framöver?

Vi kan idag konstatera att ShiftLabs har tagit tidigare EU-satsningar i det svenska innovationssystemet till en ny nivå.

Målgruppen har breddats till att även omfatta nationella och internationella samarbetspartners.

Vi fortsätter att lyfta och bygga vidare på varumärket – ShiftLabs.

Vi har gemensamt skapat nya nätverk mellan andra EDIHer i Europa och samverkat kring aktiviteter med viktiga partners inom digitalisering och hållbarhet.

Vi fortsätter också att löpande utvärdera våra arrangemang och aktiviteter för att säkerställa och utveckla ett intressant innehåll, hålla en god kvalitet och möta företagens och industrins behov.

” – Sverige har en samarbetskultur som gör det lättare att skapa ekosystem för innovation. Samhället är inte heller så hierarkiskt vilket ger människor på olika nivåer i en organisation mer mandat att prova nya saker.” – Johan Kostela, Mälardalens universitet

EDIH – Europeiska digitala innovationsknutpunkter

Dessa digitala innovationshubbar och det arbete som görs för att bygga breda nätverk inom Sveriges innovationssektor ger stora möjligheter att samla kompetens och innovation riktad mot svenska små och medelstora företag, offentlig sektor och samtidigt få tillgång till ett europeiskt nätverk. EDHI – bidrar till exempel genom:

  • “Sweet spots” i det svenska ekosystemet – fyller ett tomrum inom de nuvarande universitets- och institutionsstrukturerna.
  • Effektiv omvandling av akademisk kunskap till affärsvärde.
  • Effektiv användning av små och medelstora företags tillgång till svenska testbäddar/labb/hubbar.
  • Teknisk expertis i stor skala till ett betydande antal små och medelstora företag.
  • Skapa nätverk och samarbeten för att leverera avancerade tjänster.